Hoe vaak heeft mijn Yamaha buitenboordmotor onderhoud nodig?

13 februari 2024

Bij Nova Watersport, dé plek voor al je Yamaha motoren en onderdelen, helpen we je graag om je Yamaha buitenboordmotor in topconditie te houden. Daarom leggen we je graag uit hoe we te werk gaan en wat je zelf kunt doen om je Yamaha motor in optimale conditie te houden.

Hoe vaak moet mijn Yamaha buitenboordmotor een onderhoudsbeurt krijgen?

We raden je aan om elk jaar of na elke 100 vaaruren een onderhoudsbeurt in te plannen. Dit voorkomt onverwachte problemen tijdens het vaarseizoen.

Wat wordt er gedaan tijdens een onderhoudsbeurt?

Tijdens een onderhoudsbeurt in de werkplaats bij Nova Watersport pakken we de volgende zaken aan:

- Motorolie verversen (bij 4-taktmotoren)
- Bougies vervangen
- Brandstoffilter vervangen
- Staartstukolie verversen
- Oliefilter vervangen 
- Impeller vervangen

We controleren ook visueel een aantal onderdelen, zoals de anode, thermostaat, bougiedop/kabel, brandstofleiding, brandstoftank en de distributieriem.

Voorkomen van storingen: wat kun je zelf doen?

Een veelvoorkomend probleem met buitenboordmotoren is oude of slechte brandstof. Zorg ervoor dat je altijd verse benzine gebruikt, vooral na een lange periode van stilstand, zoals in de winter. Ook is het belangrijk om een goede koeling van je motor te waarborgen. Check altijd de koelstraal wanneer je motor draait. Bij problemen met de koeling, stop meteen en laat de waterpomp controleren. De motor kan van een slechte koeling blijvende schade oplopen.

E5 vs E10 benzine: wat is beter voor je Yamaha?

Sinds 2019 is de aanduiding van benzine veranderd. E10 vervangt de Euro 95, terwijl E5 vergelijkbaar is met de premium 98 benzine. Voor Yamaha buitenboordmotoren is E5 de betere keuze, vooral als je de benzine wilt bewaren gedurende de winter. E10 kan namelijk vervuiling en verstoppingen veroorzaken. Bovendien bevat E10 minder energie per liter, wat kan leiden tot een iets hoger verbruik, maar daar merk je in de praktijk waarschijnlijk niet zo veel van. 

Nova Watersport: de Yamaha buitenboordmotor specialist

Bij Nova Watersport zorgen we niet alleen voor onderhoud, maar je vindt bij ons ook alle onderdelen en nieuwe Yamaha buitenboordmotoren. 
Neem een kijkje in onze webshop op novawatersport.nl en ontdek alles wat we te bieden hebben! 
Mocht je een vraag over je motor of een onderdeel hebben, vraag dan gerust een van onze monteurs om hulp! 

 

Yamaha buitenboordmotor onderhoud