Elektrisch varen

Wilt u een sloep kopen? Steeds meer watersporters kiezen voor een sloep met een elektromotor. Elektrisch varen levert niet alleen milieuwinst op, het zorgt ook veel extra veel rust! Doordat het geluid van een luide diesel- of benzinemotor wegvalt, kunt u in alle stilte genieten van de omgeving en uw gezelschap. Maar hoe kies je een de juiste elektrisch aangedreven sloep? Of de juiste motor voor het ombouwen van een diesel- of benzinemotor naar een elektromotor? Er is veel mogelijk en de markt voor elektrisch varen ontwikkeld zich snel. Wij denken daarom graag mee.

Door onze ruime ervaring met de inbouw en verkoop van verschillende soorten elektromotoren, kunnen we goed inschatten welke elektrische sloep of elektrische aandrijving de beste keuze is. Op deze pagina vindt u alle nuttige informatie op het gebied van elektrisch varen. Enthousiast geworden? Neem contact op en we helpen u graag verder.

elektrisch varen

Elektrisch varen per subcategorie

Elektrisch varen met een inboardmotor?

Waar het relatief eenvoudig is om een buitenboordmotor te vervangen voor een elektrische variant, vereist het vervangen van een inboardmotor iets meer werk. Gelukkig hebben wij veel ervaring met de inbouw van elektrische aandrijfsystemen. We kijken eerst samen welke motor het beste past bij uw wensen, welke ruimte er beschikbaar is voor de motor en de accu’s, en welke extra’s er ingebouwd moeten worden. Daarna gaan we aan de slag zodat u gerust elektrisch kan varen.

elektrisch varen

Accu's voor elektrisch varen

We werken bij Nova met accu’s van verschillende merken, waaronder Mastervolt, Torqeedo en Aces. Afhankelijk van het merk heeft u ook nog keuze uit lithium- of loodaccu’s. Lithium kent vele voordelen ten opzichte van loodaccu’s. Echter zijn deze laatste wel iets voordeliger in de aanschaf. Lithiumaccu’s zijn milieuvriendelijker, laden sneller en gaan langer mee. Ook kunnen lithium accu’s beter tegen koude omstandigheden dan loodaccu’s. We begrijpen dat het lastig kan zijn om in te schatten welk accupakket het beste past bij uw boot. Daarom bespreken we eerst de verschillende mogelijkheden en prijzen, zodat u een goede keuze kunt maken om straks elektrisch te kunnen varen.

Elektrisch varen prijzen en pakketten

In de aanschaf ligt de prijs van elektromotoren met het bijbehorende accupakket hoger dan een benzine- of dieselmotor. Echter bespaard u ook kosten doordat de brandstoftank niet meer gevuld hoeft te worden met dure diesel of benzine.
De uiteindelijke prijs van het pakket wordt bepaald door het merk motor en het gewenste vermogen, in combinatie met de keuze voor het aantal en type accu’s. Om een idee te geven: afhankelijk van het aantal kW kost een WaterWorld motor tussen de €4.615,- en €9.350,-. Een lithium-accupakket van 5 kWh kost €3.250,- (48 V 100 ampère). Dit is voor kleinere sloepen voldoende. Het is ook mogelijk om loodaccu’s in te bouwen, we informeren u hier graag over. Op de pagina voor elektromotoren en de pagina voor accu’s vindt u alle motoren en accu’s met bijbehorende prijzen.

Hoe lang kan ik gemiddeld elektrisch varen?

Als u wilt, is het mogelijk de hele dag te varen met een elektrisch aangedreven boot. Hoe lang en hard u kunt varen is afhankelijk van de motor en het accupakket. Bij een normale kruissnelheid kunt u gerust urenlang varen. Een dag lang op volle snelheid varen is meestal niet mogelijk. In de onderstaande tabel wordt een indicatie gegeven van het daadwerkelijke aantal vaaruren in verschillende situaties:

elektrisch varen motor
Vaargebied Gebruik Motoruren per dag
Op de plas, in de stad Kleine tochten binnen binnen een plassengebied of in een stad, afgelegde afstand tot 20 km. 2-3 uur
Regio Dagtochten binnen een regio, afstand tot 40 km. 3-4 uur
Landelijk Tochten in vakanties voor langere afstanden, tot 60 km. per dag 5-6 uur
Landelijk Lange vaardagen, ter overbrugging van langere afstanden, tot 80 km. Of gebruik bij bootverhuur van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. 7-8 uur

Hoe werkt het opladen en hoe lang duurt dit?

Bij vrijwel alle elektrische sloepen die wij leveren is er sprake van ingebouwde accu’s. Dit betekent dat de boot wordt uitgerust met een stekker die in het normale stopcontact past. Je kunt de sloep dus opladen door deze aan te sluiten op de walstroom in de haven of op een stopcontact bij u thuis. Na een hele dag varen (dan gaan we uit van 6-8 uur), worden de accu’s in één nacht weer volledig opgeladen. Heeft u minder lang gevaren? Dan zijn de accu’s nog niet leeg en kunt u nog enkele uren varen.

Hoe kan ik opladen als ik niet over een huis aan het water beschik?

Opladen kan bij ieder regulier stopcontact. Steeds meer gemeenten verzorgen oplaadpunten voor elektrische boten (in de openbare ruimte) en in bijna alle havens is walstroom aanwezig. Hiermee kunt u de accu’s van uw elektrische boot gemakkelijk opladen.

Wat is de maximale snelheid van een boot met een elektrische motor?

In principe is de snelheid van een boot met een elektromotor net zo hoog als met een benzine- of dieselmotor. Uiteraard moet u zich wel houden aan de geldende maximum snelheid. Hard varen kost echter veel meer vermogen, waardoor de accu’s sneller leeg zullen zijn. Een goede indicatie kan gemaakt worden door te kijken naar de zogenoemde rompsnelheid. De rompsnelheid is de snelheid waarbij de golflengte van de boeggolf net zo lang is als waterlijnlengte van uw boot. Hoe dichter bij deze snelheid, hoe groter het energieverbruik doordat er meer golven worden gemaakt. Voor een meer economische kruissnelheid, raden we aan wat minder hard te varen. De onderstaande tabel geeft een idee van de snelheden:

Bootlengte op waterlijn     4m    6m    8m    10m   
Rompsnelheid in km/u    9 11 12,5 14
Kruissnelheid 7 8 9 10

Meer weten over elektrisch varen? Wij adviseren u graag. Vul ons formulier in en wij proberen u zo snel mogelijk te contacteren.

Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Dit is een verplicht veld