Elektrisch varen

Jouw elektrische boot bouwen we samen

Onze klanten geven ons een 4,9 review
5/5
Elektrische buitenboordmotor, elektrisch varen

Een elektrische aandrijving

Steeds meer watersporters kiezen voor een nieuwe sloep met een elektrische motor of denken na over de ombouw van hun sloep naar een elektrische aandrijving. Elektrisch varen levert niet alleen milieuwinst op, het zorgt ook voor meer rust en comfort tijdens het varen. Op deze pagina vind je meer informatie over het varen met een elektromotor en proberen we antwoord te geven op jouw vragen en over hoe het om- en inbouwen van een elektrische aandrijving in zijn werk gaat. Vind onderaan deze pagina de antwoorden op de meest gestelde vragen over elektrisch varen. Zou je nog meer willen weten of graag persoonlijk advies willen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee over een elektrische of andere oplossing.

een elektrische aandrijving - Elektrisch varen

Ombouw naar een elektrische aandrijving

Het stappenplan: hoe werkt de ombouw naar een elektrische aandrijving?

Heb jij al een boot en wil je deze laten ombouwen naar een elektrische aandrijving? Het selecteren van een specifieke elektromotor hangt af van verschillende factoren. Samen met de klant doorlopen wij onderstaande stappen om deze variabelen goed in beeld te kunnen brengen. Zo kunnen we samen een elektrische motor en bijbehoren selecteren die aansluit bij iemands vaarwensen!​

Stap 1

De wensen

“Hoe ver kan ik nou varen met een elektromotor?”
Dit is misschien wel een van de meest gestelde vragen die we bij Nova krijgen als het over elektrisch varen gaat. Dit hangt volledig af van de motor, de samenstelling van het accupakket en de boot. Daarom is het van belang om de aandrijving en de accu’s zo goed mogelijk op jouw vaargedrag en wensen aan te passen. We gaan dus eerst in gesprek om  een duidelijk beeld te krijgen van je huidige en toekomstige vaarwensen, zodat we zeker kunnen zijn van een comfortabele range.

Stap 1

Stap 2

De boot

Zodra we de wensen in kaart hebben, kunnen we een goede indicatie geven welke elektromotor en accupakket hier het beste op aansluiten. Hierbij houden we niet alleen rekening met de vaarwensen, maar ook met de beschikbare ruimte voor de accu’s, lader en motor. Deze plaatsen we zo veel mogelijk in de bestaande motorruimte zodat dit niet ten koste gaat van de ruimte in de opbergvakken.

Stap 2

Stap 3

Een vrijblijvende offerte

Nadat we een duidelijk beeld hebben van de juiste elektromotor en het accupakket, sturen wij vrijblijvend een op maat gemaakte prijsopgave. Hierin staat alle informatie omtrent de benodigde onderdelen, arbeid en eventuele inruilprijs van uw huidige motor. Voor vragen of verdere toelichting kan je altijd langskomen of contact met ons opnemen. Aangezien wij deze werkzaamheden continu uitvoeren is het ook mogelijk om eens bij ons in de werkplaats te komen kijken, zo krijg je een beter beeld van hoe wij zo’n ombouw uitvoeren.

Stap 3

Stap 4

Out with the old, in with the new

Hebben we het juiste pakket gevonden en ben je akkoord met de offerte, dan worden de werkzaamheden ingepland. De boot kan varend bij ons gebracht worden, dan hijsen wij hier ter plekke de boot uit het water. Als dat niet handig is, kunnen we ook een afspraak inplannen om de boot per trailer op locatie op te komen halen. Vervolgens wordt de volledige installatie bij ons in de werkplaats uitgevoerd. Het is uiteraard mogelijk om gelijk andere werkzaamheden mee te nemen, denk aan het plaatsen van een boegschroef of het opnieuw lakken van de romp.

Stap 4

Stap 5

Uitgebreide test

Voordat we de boot afleveren wordt deze te water gelaten en uitgebreid getest. We maken een proefvaart om er zeker van te zijn dat de ombouw foutloos is uitgevoerd. Waar nodig doen we de laatste aanpassingen zodat jij straks zorgeloos het water op kan, alvast veel vaarplezier!

Stap 5

Onze elektrisch varen pakketten

In de aanschaf ligt de prijs van elektromotoren met het bijbehorende accupakket hoger dan een benzine- of dieselmotor. Echter bespaar je kosten doordat de brandstoftank niet meer gevuld hoeft te worden met dure diesel of benzine. De uiteindelijke prijs van het pakket wordt bepaald door het merk motor en het gewenste vermogen in combinatie met de keuze voor het aantal en type accu’s. Hieronder vind je door ons samengestelde elektrisch varen pakketten, hiermee haal je alles in huis om je boot te voorzien van een volledige elektrische aandrijving.
Natuurlijk zijn er nog veel meer opties mogelijk, voor een advies op maat neem je contact met ons op.  

Je kan er ook voor kiezen het pakket direct door ons in te laten bouwen!

Kiezen voor een elektrische aandrijving

Hoe kies je nou de juiste elektrische aandrijving of elektrische sloep?

Met zoveel mogelijkheden en een markt voor elektrisch varen die zich snel ontwikkeld denken wij graag met je mee. Door onze ruime ervaring met de in-, ombouw en verkoop van verschillende soorten elektromotoren, kunnen we goed inschatten welke elektrische sloep of aandrijving de beste keuze is voor iemands vaargedrag en -wensen. 

In onze webshop vind je een breed aanbod van buitenboordmotoren van de merken ePropulsion, Torqeedo en Yamaha. Dit zijn ideale motoren voor plezier-, zeil en visbootjes. Zelfs voor je kayak en SUP hebben we ultra lichte varianten die makkelijk mee te nemen zijn op reis. Ben je dus op zoek naar een nieuwe, of vervanging van je huidige, buitenboordmotor? Neem dan een kijkje tussen de elektrische motoren in onze webshop.

Waar het relatief eenvoudig is om een buitenboordmotor te vervangen voor een elektrische variant, vereist het vervangen van een binnenboordmotor, ook wel inboard motor genoemd, iets meer werk. Gelukkig hebben wij veel ervaring met de inbouw van elektrische aandrijfsystemen. 

Om tot de juiste aandrijving te komen kijken we eerst samen welke motor het best aansluit bij jouw vaarwensen, welke ruimte er beschikbaar is voor de motor en de accu’s en welke extra’s er eventueel ingebouwd moeten worden om dit te verwezenlijken. Daarna gaan we aan de slag en testen we alles zorgvuldig zodat je met een gerust gevoel elektrisch kan varen.

Vragen over elektrisch varen!

Voor de keuze van de juiste elektromotor voor je boot is het van belang dat we zoveel mogelijk informatie over de boot, het vaargebied, jouw gewenste gebruik en dus ook range weten.  Dit is van belang voor het samenstellen van de ideale set-up van de aandrijving. In de binnenstad van Amsterdam heb je bijvoorbeeld veel minder motor-power en accucapaciteit nodig dan op open water. In de stad ligt de snelheid gemiddeld lager en zijn de te varen afstanden kleiner. Daarvoor is er minder energie nodig om de boot aan te drijven. 

Voorbeeld:
E
en sloep van 6-7 meter heeft in een stedelijk gebied voldoende aan een 4 Kw motor en 10 Kwh accupakket. Terwijl een sloep van 6-7 meter in een vaargebied met open water en grotere afstanden beter een upgrade naar 7.5 Kw motor en 15Kwh accupakket kan hebben. 

Wij zorgen dat we bij de verkoop van een elektrisch varen pakket altijd de juiste motor, accu’s en accessoires kiezen om de aandrijving nauw aan te klaten sluiten op jouw vaarwensen. Doorgaans maken we gebruik van de binnenboordmotoren van WaterWorld en Bellmarine. De elektrische buitenboordmotoren die wij leveren en waar wij zelf graag mee werken zijn van Torqeedo en e-Propulsion.

Hoe ver (de range) je kunt varen met een elektromotor is afhankelijk van verschillende factoren. Het gebied waar je vaart en de snelheid van de boot, maar ook de grootte van het accupakket en het verbruik van de motor. Deze gegevens bepalen hoe ver en hoe lang je kunt varen. 

Door op een slimme manier de ‘’gashendel’’ te bedienen kan je het maximale uit de range van je boot halen. Daarmee bedoelen we aan te geven dat hard remmen of veel gas geven extra energie kosten. Door de boot op een optimale snelheid te laten varen kan je zomaar een aantal kilometers en uren vaarplezier uit je elektrische boot kan halen! 

Haal meer informatie over het inschatten van vaartijden, kruissnelheden, rompsnelheden en je benodigde accucapaciteit uit de tabellen onder deze vragen. Je kan natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen, wij denken graag met je mee!

Hoe ver (de range) je kunt varen met een elektromotor is afhankelijk van verschillende factoren. Het gebied waar je vaart en de snelheid van de boot, maar ook de grootte van het accupakket en het verbruik van de motor. Deze gegevens bepalen hoe ver en hoe lang je kunt varen. 

Door op een slimme manier de ‘’gashendel’’ te bedienen kan je het maximale uit de range van je boot halen. Daarmee bedoelen we aan te geven dat hard remmen of veel gas geven extra energie kosten. Door de boot op een optimale snelheid te laten varen kan je zomaar een aantal kilometers en uren vaarplezier uit je elektrische boot kan halen! 

Haal meer informatie over het inschatten van vaartijden, kruissnelheden, rompsnelheden en je benodigde accucapaciteit uit de tabellen onder deze vragen. Je kan natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen, wij denken graag met je mee!

We werken bij Nova met accu’s van verschillende merken, waaronder die van Waterworld, Torqeedo en ePropulsion. Afhankelijk van het merk heb je keuze uit lithium- of loodaccu’s. Lithium kent vele voordelen ten opzichte van loodaccu’s. Echter zijn deze loodaccu’s iets voordeliger in de aanschaf. Lithiumaccu’s zijn milieuvriendelijker, laden sneller en gaan langer mee. Ook kunnen lithium accu’s beter tegen koude omstandigheden dan loodaccu’s. 

Zoals in de antwoorden op bovenstaande vragen staat omschreven is de keuze voor de omvang van je accupakket volledig afhankelijk van je vaarwensen. Daarom bespreken we eerst de verschillende mogelijkheden en prijzen, zodat je een goede keuze kunt maken om straks zonder zorgen elektrisch te kunnen varen.

Haal meer informatie over het inschatten van vaartijden, kruissnelheden, rompsnelheden en je benodigde accucapaciteit uit de tabellen onder deze vragen. Je kan natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen, wij denken graag met je mee!

Bij vrijwel alle elektrische sloepen die wij leveren is er sprake van ingebouwde accu’s. De boot is uitgerust met de juiste hoeveelheid accu’s om zonder zorgen een dag op het water te kunnen beleven. Daarnaast leveren we daar een stekker bij die in het normale stopcontact past. Je kunt de sloep dus opladen door deze aan te sluiten op de walstroom in de haven, maar ook op een stopcontact bij je thuis.

Na een hele dag varen (dan gaan we uit van 6-8 uur), worden de accu’s over het algemeen in één nacht weer volledig opgeladen. Heb je minder lang gevaren? Dan zijn de accu’s nog niet leeg en kan je nog enkele uren varen of de accu’s alvast volladen voor de volgende dag.

Opladen kan bij ieder regulier stopcontact. Steeds meer gemeentes verzorgen oplaadpunten voor elektrische boten (in de openbare ruimte) en in bijna alle havens is walstroom aanwezig. Hiermee kan je de accu’s van jouw elektrische boot gemakkelijk opladen.

Bij motoren met een ingebouwd accupakket is dit niet mogelijk. Wel kun je de boot opladen met een normale 230V huisaansluiting. Wij bieden verschillende Torqeedo en ePropulsion buitenboordmotoren aan waarvan het accupakket gewisseld kan worden en dus ook thuis, binnen in huis opgeladen kunnen worden.

De snelheid van een elektromotor kan vergeleken worden met de snelheid van een conventionele verbrandingsmotor. De vaartijd (range) wordt wel beïnvloed door de snelheid van de boot. Elektromotoren zijn op dit moment nog niet echt geschikt om boten te laten planeren. Daarmee blijft de snelheid beperkt tot de rompsnelheid van een boot. Wil je meer weten over hoe dat zit? Neem gerust contact op dan leggen we dat graag uit. 

Haal meer informatie over het inschatten van vaartijden, kruissnelheden, rompsnelheden en je benodigde accucapaciteit uit de tabellen onder deze vragen. Je kan natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen, wij denken graag met je mee!

In principe is de snelheid van een boot met een elektromotor net zo hoog als met een benzine- of dieselmotor. Uiteraard moet je je wel houden aan de geldende maximum snelheid. Hard varen kost echter veel meer vermogen, waardoor de accu’s sneller leeg zullen zijn.

Een goede inschatting  kan gemaakt worden door te kijken naar de zogenoemde rompsnelheid. De rompsnelheid is de snelheid waarbij de golflengte van de boeggolf net zo lang is als de waterlijnlengte van jouw boot. Hoe dichter bij deze snelheid, hoe groter het energieverbruik doordat er meer golven worden gemaakt. Voor een meer economische kruissnelheid raden we dus aan wat minder hard te varen.

Haal meer informatie over het inschatten van vaartijden, kruissnelheden, rompsnelheden en je benodigde accucapaciteit uit de tabellen onder deze vragen. Je kan natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen, wij denken graag met je mee!

Een elektromotor voor een boot is in principe onderhoudsvrij, maar sommige modellen werken met waterkoeling en dienen bijvoorbeeld in een koude periode winterklaar gemaakt te worden. 

Daarnaast werken een aantal elektromotoren met een schroefas, net als in een ‘’normale’’ sloep en daar kan bijvoorbeeld onderhoud aan de afdichting nodig zijn. Elektromotoren zijn dus onderhoudsarm, maar het is wel belangrijk om de de boot en motor goed bij en in de gaten te houden.

Alle modellen en merken motoren die wij aanbieden hebben zich ruimschoots bewezen op het gebied van betrouwbaarheid. We kunnen je hier aanvullend over informeren.

De kosten voor het ombouwen van je boot is afhankelijk van het type motor en accupakket, echter er is al een WaterWorld motor leverbaar vanaf 4750,- euro en een ePropulsion Navy 3.0 buitenboordmotor voor 3149,- euro. Hier moet wel nog en los accupakket bij besteld worden.

Gezien de vele aanvragen naar het ombouwen tot een elektrische aandrijving hebben we bij Nova Watersport complete inbouw pakketten samengesteld. De elektrisch varen pakketten zijn er van groot tot klein en van binnen- tot buitenboordmotor. Zo is er voor vrijwel iedere vaarwens wel een pakket. Mocht je zo’n pakket willen aanpassen, uitbreiden of een advies op maat nodig hebben. Neem dan gerust contact met ons op, we denken graag met je mee!

Wat is mijn daadwerkelijke vaartijd?

Vaargebied Gebruik Motoruren per dag
Op de plas / In de stad Kleine tochten binnen een plassengebied of in een stad, afgelegde afstand tot 20 km. 2-3 uur
Regio Dagtochten binnen een regio, afstand tot 40 km. 3-4 uur
Landelijk Tochten in vakanties voor langere afstanden, tot 60 km per dag 5-6 uur
Landelijk Lange vaardagen ter overbrugging van langere afstanden, tot 80 km. Of gebruik bij bootverhuur van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds. 7-8 uur

Kruissnelheid per bootlengte

Bootlengte op waterlijn 4m 6m 8m 10m
Rompsnelheid 9 km/h 11 km/h 12,5 km/h 14 km/h
Kruissnelheid 7 km/h 8 km/h 9 km/h 10 km/h
Benodigd vermogen 0,6 kW 1,2 kW 2,4 kW 4,8 kW

Bereken je benodigde accucapaciteit

[Gewenst aantal vaaruren ….. U]  x  [Benodigd vermogen ….. kW]  
=
[Benodigde netto accucapaciteit ….. kWu]

Waarom Nova

Elke boot, klant en situatie is anders. Dat vraagt om een persoonlijke en flexibele aanpak. Bij Nova werken we met een team van watersport-enthousiastelingen die graag dat stapje extra doen zodat iedereen kan genieten van een zorgeloze dag op het water. Neem een kijkje op onze website om te zien wat we voor jou kunnen betekenen. Bij vragen kan je altijd contact met ons opnemen of langskomen in de showroom.​