Is jouw boot al klaar voor het vaarseizoen?

27 februari 2024

Bij Nova Watersport weten we dat het cruciaal is om je boot in topconditie te houden en goed voor te bereiden op het vaarseizoen. Nu de dagen langer worden en de temperaturen stijgen, is het de ideale tijd om je boot klaar te maken voor dit vaarseizoen. Een goede voorbereiding voorkomt veel werk en problemen tijdens het seizoen. Controleer je boot aan de hand van onderstaande punten en voer onderhoud uit waar nodig zodat je straks zorgeloos kan genieten op het water!

Wat moet ik doen voordat mijn boot in het water kan?

Op basis van onze ervaring raden we aan de volgende controles uit te voeren voordat het vaarseizoen begint:
- Controleer het motorsysteem 
- Controleer de elektrische systemen
- Maak de boot grondig schoon en breng bescherming aan
- Zorg voor de juiste veiligheidsbenodigdheden 

Wat moet ik aan mijn motor doen?

Een betrouwbare motor is de sleutel tot onbezorgde vaartochten. Bij Nova Watersport verzorgen we het onderhoud van allerlei verschillende motoren. Van de standaard onderhoudsbeurt tot grote reparaties, in onze werkplaats zorgen wij ervoor dat je motor weer netjes loopt en/of voorbereid is op het vaarseizoen. Doe jij het onderhoud zelf? Vergeet dan vooral niet de olie te verversen, het brandstofsysteem te inspecteren en het koelsysteem na te kijken. 
Advies of service nodig? Team Nova staat voor je klaar.


Hoe kijk ik de elektrische systemen na?

Niet alleen voor elektrische sloepen, maar ook voor sloepen met een benzine- of dieselmotor is het van belang om je accu’s en toebehoren goed na te lopen. Controleer of alle verbindingen schoon en droog zijn en inspecteer de accu en bedrading op slijtage of corrosie. Vul accu’s, waar nodig, bij en controleer de spanning. Zo is alles weer netjes en ben jij klaar voor de start van het seizoen. Laat je de controle liever over aan onze professionals of kunnen wij jou ergens mee helpen? Neem dan even contact op. Bij Nova Watersport helpen we je graag met het onderhoud en eventuele reparaties van je elektrische systemen. Zo ben je verzekerd van een veilige, betrouwbare en dus zorgeloze ervaring op het water.

Hoe pak ik de schoonmaak en bescherming aan?

Het schoonmaken en vervolgens behandelen van je boot en dekzeil is voor zowel het aanzicht als de bescherming van je boot erg belangrijk. Reinig de romp, het dek, het interieur met de juiste schoonmaakmiddelen en breng eventueel een beschermende was aan om je boot te beschermen tegen weersinvloeden. Met een passend dekzeil zonder scheuren zorg je ervoor dat je boot ook bij slecht weer schoon blijft. Maak ook het onderwaterschip, de aandrijflijn en het roer goed schoon! Breng vervolgens een laag antifouling aan op het onderwaterschip om aangroei te voorkomen. 

Wat heb je nodig om veilig te varen?

Je boot is nu van binnen naar buiten nagelopen en hopelijk klaar om het water op te gaan. Vergeet voordat je gaat niet nog even je veiligheidsuitrusting na te lopen. Denk aan je reddingsvesten, boeien, brandblusser, noodsignalen, radio, (navigatie)verlichting, etc. .. Liggen ze al (of nog) in de boot, zijn ze in goede staat en werkt alles naar behoren? Of moet er nog iets gerepareerd of nieuws aangeschaft worden? Voorkom verrassingen en ga goed voorbereid het water op.

Advies of hulp nodig?

Voor specifieke vragen of hulp bij het voorbereiden van je boot en de uitrusting staat team Nova voor je klaar. Bezoek onze werkplaats in Alphen aan den Rijn of neem contact met ons op via de klantenservice. Op onze werkplaats pagina vind je meer informatie terug over verschillende werkzaamheden en vraag je gemakkelijk en vrijblijvend een offerte aan. Wij garanderen dat je boot in de best mogelijke conditie is, zodat je zorgeloos kunt genieten van het vaarseizoen.

vaarklaar maken voor het vaarseizoen