Hoe werkt antifouling?

7 november 2023

Als trotse eigenaar van een sloep of boot of als je regelmatig het water op gaat, ben je waarschijnlijk bekend met het fenomeen van fouling, ofwel aangroei. Dit is het proces waarbij verschillende organismes, zoals algen, mosselen, schelpdieren, en andere zeedieren zich aan de onderkant van je boot hechten en langzaam maar zeker de prestaties van je vaartuig verminderen. Het goede nieuws is dat er een oplossing is: antifouling. In deze blogpost gaan we dieper in op wat antifouling is, hoe het werkt en waarom het essentieel is voor iedere bootbezitter.

Wat is antifouling precies?

Antifouling is een speciale coating die wordt aangebracht op de onderkant van boten om de hechting van organismen en de groei van fouling te voorkomen. Zie het als een laag speciale verf. Deze coating is ontworpen om de romp van de boot glad en schoon te houden, wat leidt tot betere brandstofefficiëntie, meer wendbaarheid en een langere levensduur van je boot. Er zijn verschillende soorten antifouling-verf beschikbaar, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze de vorming van aangroei op de romp voorkomen. Wil je weten welke antifouling het beste zou zijn voor jouw boot? Neem contact met ons op en we denken graag met je mee. 

Neem contact op > 

Hoe werkt antifouling?

Antifoulingverf is samengesteld uit verschillende actieve ingrediënten die samenwerken om aangroei (fouling) te voorkomen. Maar hoe werkt dit proces precies? Enkele van de belangrijkste manieren waarop antifouling werkt, zijn: 

  1. Afgifte van biociden: Antifoulingverf bevat biociden, chemicaliën die giftig zijn voor de organismen die fouling veroorzaken. Deze biociden lekken langzaam uit de verf en creëren een ongunstige omgeving voor de hechting en groei van algen, mosselen en andere organismen.

  2. Gladdere oppervlakken: Antifoulingverf maakt het oppervlak van de romp gladder, waardoor het moeilijker wordt voor de verschillende organismen om zich te hechten aan de romp. Dit zorgt voor een verminderde weerstand in het water en verhoogt de snelheid en wendbaarheid van de boot.
  3. Zelfpolijstend effect: Sommige antifoulingverf heeft een ‘zelfpolijstend’ effect, waarbij er geleidelijk een nieuwe laag verf wordt blootgesteld wanneer de boot beweegt. Dit zorgt ervoor dat het antifouling-oppervlak altijd vers en actief blijft, wat de effectiviteit van de antifouling verhoogt.

  Waarom is antifouling belangrijk voor mijn boot?

  Het gebruik van antifoulingverf is essentieel voor bootbezitters om verschillende redenen:

  1. Verbeterde brandstofefficiëntie: De aangroei op de romp – de fouling – verhoogt de weerstand in het water, wat leidt tot een hoger brandstofverbruik. Door antifouling aan te brengen wordt deze weerstand verminderd, waardoor je geld bespaart op brandstofkosten.
  2. Verlengde levensduur van de boot: Door aangroei te voorkomen, blijft de romp van je boot in betere conditie. Dit verlengt de levensduur van je vaartuig en vermindert de noodzaak van dure reparaties. Daarom raden we onze klanten ook aan om de antifouling in de winter te verversen. Vaak is dit om het jaar nodig. 
  3. Verbeterde prestaties: Een gladde, schone romp verbetert de prestaties van je boot. Je zult merken dat de boot gemakkelijker te besturen is, beter reageert op commando’s en sneller vaart.
  4. Milieuvriendelijk: Moderne antifouling-verven zijn ontworpen om milieuvriendelijk te zijn en voldoen aan strenge milieunormen. Ze zorgen ervoor dat schadelijke chemicaliën niet in het water terechtkomen. Ook ontwikkelen de verschillende merken steeds vaker antifouling-systemen die niet met chemicaliën werken, maar met alternatieven die nog milieuvriendelijker zijn. 

  Welke antifouling heb ik nodig?

  Het verschilt per type boot welk antifouling product het beste geschikt is. Voor boten met een aluminium romp zijn er weer andere producten nog dan voor houten of polyester boten. Ook vragen snelvarende boten om een andere soort antifouling dan langzamere boten. Bij Nova gebruiken we voor al ons lak en schilderwerk de producten van Epifanes yacht coatings. Deze kunnen wij voor u aanbrengen maar we adviseren ook graag over de producten die u het beste kan gebruiken als u het werk zelf wilt uitvoeren. Uiteraard kunnen wij u als dealer van Epifanes ook alle producten leveren.

  Conclusie

  Antifouling is de perfecte oplossing voor bootbezitters die ervoor willen zorgen dat aangroei geen kans heeft op de romp van hun boot. Ook verhoogt het de brandstofefficiëntie. Met antifouling-verf kun je aangroei voorkomen, de prestaties van je boot verbeteren en geld besparen op brandstofkosten en reparaties. Het is belangrijk om te investeren in antifouling-verf van goede kwaliteit, en gemiddeld om het jaar de antifouling te verversen. Dus, als je nog geen antifouling hebt toegepast op je boot, is het misschien tijd om dit te overwegen. We denken graag mee welke oplossing het beste past bij jouw boot!