Hoe stel ik mijn ideale sloep samen?

26 maart 2024

Ben je wellicht al jaren aan het nadenken over je droomsloep? Of heb je al een sloep maar is het tijd voor verandering? We snappen goed dat het lastig is om te bepalen waar je precies op moet letten bij het samenstellen van jouw perfecte sloep. Daarom leggen we in deze blog uit welke vragen je kan stellen om de juiste keuze te maken. 

Het samenstellen van je nieuwe sloep start bij Nova watersport altijd met een aantal basisvragen. 

Hoe ga je de sloep gebruiken? 

Het begint allemaal met een duidelijk begrip van hoe je je sloep wilt gebruiken. Ga je voor ontspannen dagtochtjes op rustige wateren – bijvoorbeeld de grachten van Utrecht of Leiden – of wil je een langere vaartocht kunnen maken? Misschien wil je er wel op kunnen slapen, moet er een toilet in zitten of geniet je extra van heel hard varen.

Hoeveel personen gaan er mee?

Goed om vooraf te bepalen met hoeveel zitplekken de boot moet bieden. Wellicht wil je ook graag de mogelijkheid hebben om te liggen, op bijvoorbeeld een zonnedek. Er zijn voldoende sloepen op de markt die zowel veel zitruimte, alsook een zonnedek bieden.

Welk vaargebied vaar je het meeste?

Uiteraard vaar je wellicht niet iedere vaartochtje dezelfde route. We overleggen graag op wat voor soort wateren je meestal vaart. Hieruit kunnen we dan opmaken welke sloep het beste geschikt zou zijn. Zo heb je zeevarende sloepen op de markt die klaar zijn voor het grote avontuur, terwijl het overgrote deel van de sloepen het beste gedijt op rustige wateren. 

Zou je ook willen kunnen overnachten op de boot?

Wellicht heb je de wens om gezellige weekendjes of weekjes op vakantie te gaan met de sloep. Dan is het handig als je ook kunt overnachten. Sommige sloepen hebben enkel de mogelijkheid om te overnachten op het zonnedek met een tent, terwijl bepaalde sloepen beschikken over een binnenruimte met een slaapkamer en toilet. 

Is onderhoud een belangrijke factor voor de nieuwe boot?

Een polyester sloep, een houten sloep, of toch aluminium? Wel een teak dek, of liever onderhoudsarm flexiteek? Er zijn heel veel verschillende keuzes te maken. Een belangrijke afweging hierbij is de mate van onderhoud. Teak- en andere houtsoorten zijn zeer onderhoudsintensief. Niet iedere watersporter zit daarop te wachten. Daarom kan het een overweging zijn om te kiezen voor een aluminuim sloep. Onderhoudsarm en blijft mooi! Vaak denken mensen dat een aluminium sloep niet te voorzien is van een kleur, maar niets is minder waar. Aluminium sloepen, zoals onze Skimmer, worden regelmatig gewrapt in een kleur naar keuze. 

Kortom, er zijn veel aspecten om over na te denken bij de aanschaf van een nieuwe sloep. Nova denkt graag met je mee. Twijfel je ergens over? Neem gerust contact op en we helpen je verder.