Regels voor elektrisch varen Amsterdam

13 februari 2024

In steeds meer steden wordt elektrisch varen de norm. Hoewel deze regels vooral dienen om de uitstoot terug te dringen, is de vaarbeleving vaak een stuk fijner. Geen ronkende motor meer, maar optimaal genieten van elkaar en de omgeving.

Maar hoe zit het precies met de regels rondom elektrisch varen? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Vanaf wanneer elektrisch varen Amsterdam?

In 2025 verandert het vaarbeleid voor de Amsterdamse binnenstad aanzienlijk. Vanaf dat moment mogen pleziervaartuigen allen nog maar door het centrum van Amsterdam varen als ze uitstootvrij zijn. Met deze maatregel wordt er gewerkt aan een schoner (leef)milieu en het draagt bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. De maatregel geldt niet alleen voor pleziervaartuigen maar ook voor passagiers- en transportvaartuigen op alle Amsterdamse binnenwateren​​​​​​. Denk hierbij aan de rondvaartsloepen of sleepboten.

Voor wie gelden deze regels?

Deze nieuwe regelgeving geldt vanaf 1 januari 2025 voor alle pleziervaartuigen, passagiersvaartuigen, en transportvaartuigen die het centrum van Amsterdam willen binnenvaren. Toch zijn er ook uitzonderingen: voor ligplaatshouders met een ligplaatsvignet (in bezit vóór 1 januari 2025) geldt de verplichting niet. Voor doorgaande vaarroutes gelden ook uitzonderingen. Vanaf 2030 zal deze verplichting gelden voor het gehele Amsterdamse water​​​​​​. 

Wat betekent dit voor bootbezitters?

Eigenaren van boten met traditionele brandstofmotoren zullen moeten overstappen op een elektrische aandrijving om te voldoen aan de nieuwe regels. Elektrische boten zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar bieden ook voordelen zoals minder geluid en meer comfort aan boord. Om de overgang naar elektrische boten te vergemakkelijken, biedt de gemeente Amsterdam momenteel een korting van 70% op het binnenhavengeld voor uitstootvrije boten​​​​. Nova watersport heeft diverse pakketten voor de ombouw van jouw boot! Ook voor vrijblijvend advies kun je bij ons terecht.

Oplaadmogelijkheden in Amsterdam

Er is een groeiende behoefte aan oplaadpunten voor elektrische vaartuigen in Amsterdam. De gemeente heeft al enkele laadpalen geïnstalleerd in verschillende stadsdelen en is bezig met het uitbreiden van deze infrastructuur. Ook zijn er subsidiemogelijkheden voor ondernemers en organisaties die laadpunten willen realiseren. Deze ontwikkelingen zijn essentieel voor het ondersteunen van de overgang naar elektrisch varen in de stad​​​​.

Hoe werkt de ombouw bij Nova?

Heeft u een boot met een traditionele brandstofmotor en wilt u deze laten ombouwen naar elektrisch? Nova Watersport, gevestigd in de Rijnhaven in Alphen aan den Rijn. Biedt deze service aan. Met onze expertise in het bouwen en onderhouden van boten, waaronder elektrische sloepen, kunnen wij uw boot aanpassen om te voldoen aan de nieuwe eisen. Zo kunt u blijven genieten van varen in Amsterdam en nog meer comfort aan boord ervaren.

Conclusie

De nieuwe regels voor elektrisch varen in Amsterdam zijn een stap in de richting van een duurzamere toekomst. Ze vereisen aanpassingen van bootbezitters, maar bieden ook voordelen in onderhoud en een aangenamere vaarervaring. Voor vragen over de ombouw naar elektrisch varen kan je terecht bij Nova Watersport Alphen a/d Rijn!