Waar is of wordt elektrisch varen verplicht?

27 augustus 2024

Elektrisch varen biedt een stille vaarbeleving, draagt bij aan verduurzaming van de watersport en is steeds vaker verplicht in bepaalde gebieden. In dit artikel nemen we je mee langs de vaargebieden waar elektrisch varen al verplicht is, binnenkort verplicht wordt en wat dit voor gevolgen heeft voor booteigenaren.

Steden waar elektrisch varen al verplicht is

Amersfoort
In de gehele gemeente Amersfoort met uitzondering op de Eems en Eemshaven is elektrisch varen verplicht. In 2020 was Amersfoort de eerste gemeente van Nederland die elektrisch varen verplichtte om de kwetsbare natuur en rust in de stad te beschermen.

Giethoorn
In Giethoorn moesten vanaf 1992 alle verhuurboten al elektrisch zijn. Het dorp was en is hiermee een voorloper op het gebied van elektrisch varen. De doelstelling is om in 2031 ook alle rondvaartboten verplicht elektrisch te laten varen.

In welke steden wordt elektrisch varen verplicht?

In Utrecht wordt vanaf 2025 elektrisch varen verplicht voor alle nieuwe boten in de binnenstad. Voor de al bestaande boten in de stad geld een ‘strikt overgangstermijn’, hoewel het nog onduidelijk is wat dat termijn is.
De gemeente zegt zich in te zetten voor de uitbreiding van het laadnetwerk voor elektrische sloepen, maar berichtte laatst zich zorgen te maken over de capaciteit van het elektrische netwerk van de stad. Utrecht streeft ernaar in 2030 volledig Co2 neutraal te zijn.

Vanaf 2025 zijn nieuw aangemelde boten in Amsterdam ook verplicht om zich uitstootvrij voort te bewegen. Boten die al een vignette hebben of slechts door Amsterdam heen varen hebben tot 2030 de tijd om hun boot te voorzien van een Co2 neutrale aandrijving.

Ook in Leiden en de gebieden eromheen werken aan het beleid rond elektrisch varen. Hoewel een exacte tijdlijn nog niet bekend is, is de verwachting dat elektrisch varen op korte termijn zal worden aangemoedigd vanuit de gemeente / worden verplicht.

Kies de juiste aandrijving!

Veel watersporters kiezen tegenwoordig voor een elektrische aandrijving omdat dit in veel grote steden aangemoedigd en/of verplicht wordt. Kiezen voor een elektrische aandrijving van je sloep draagt niet alleen bij aan het verminderen van de milieu-impact, het vergroot ook het vaarplezier aanzienlijk.

Het geluid van een ronkende diesel- of benzinemotor valt weg en zo kan je in alle rust genieten van je gezelschap en de omgeving. Toch leveren we nog steeds veel boten met een benzine- of dieselmotor. Vooral voor de booteigenaar die graag op hogere snelheid wil kunnen varen, is dit een goede optie. Voor de mensen die tochten willen maken van meerdere dagen is de benzine- of dieselmotor voorlopig nog de enige praktische aandrijving. Bij een uitbreiding van het laadnetwerk voor elektrische boten, zal de overstap ook voor deze watersporters makkelijker worden.

Voor de bootbezitter die het beste willen van beide soorten aandrijving is er altijd nog een hybride oplossing. Bij Nova Watersport zijn we o.a. gespecialiseerd in het inbouwen van volledige (elektrische) aandrijfsystemen. Wij denken en kijken dus graag met je mee naar alle mogelijkheden op basis van jouw vaarwensen. Hybride varen is dan zeker een praktische oplossing voor de watersporter die rustig wil varen in de stad, maar er ook regelmatig op uit gaan voor meerdere dagen achter elkaar zonder de zekerheid van oplaad mogelijkheden.

Heb ik een vaarbewijs nodig?​

Een vaarbewijs is nodig voor boten die langer zijn dan 15 meter en/of harder gaan dan 20 km/h. Voor de meeste sloepen geldt dit niet en is dus geen vaarbewijs nodig. Wij kunnen je per boot of sloep vertellen of je hier een vaarbewijs voor nodig hebt, aarzel dus niet om dit te vragen. 

Wat kost een boot?

De uiteindelijke prijs van een boot is afhankelijk van het materiaal, de lengte, aandrijving, gewenste opties, etc. Zo verkopen we complete Skimmer sloepen vanaf €20.750,- en zijn onze Bold’s vanaf € 55,995,- te verkrijgen. Maar ook voor goedkopere of juiste luxere sloepen en boten kan je bij ons terecht. We hebben altijd een variërend aanbod van sloepen in onze showroom staan. We gaan graag met je in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw vaarwensen en binnen jouw budget.

Moet ik eerst proefvaren?

Het is belangrijk dat een sloep niet alleen qua indeling en uitstraling in de smaak valt, maar ook de vaarkwaliteiten kunnen per sloep verschillen en moeten dus aansluiten bij je vaarwensen. Het is daarom niet verplicht, maar wel verstandig om een proefvaart te maken met de boot die je wilt kopen, zodat je kan ervaren hoe de boot vaart. Door onze locatie aan het water is het altijd mogelijk om bij ons proef te varen alvorens een boot aan te schaffen. Bij Nova plannen we meestal eerst een bezichtiging op de kant, waarna we de sloep te water laten voor de proefvaart. We vertellen dan wat achtergrond informatie, leggen uit hoe de aandrijving werkt, hoe de sloep bestuurd dient te worden en waar je op moet letten tijdens het varen.

Waarom een boot kopen bij Nova

Bij Nova Watersport onderscheiden we ons door de passie voor ons vak, ons enthousiasme en klantgerichtheid. We luisteren goed naar de wensen zodat we een eerlijk, betrouwbaar en persoonlijk advies kunnen geven. Wij zorgen ervoor dat je goed geïnformeerd wordt over de verschillende opties zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. We denken graag mee over de beste keuze voor een sloep en de juiste aandrijving.

Kortom; Een boot kopen doe je niet zomaar. Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken. Wees vooral niet bang om vrijblijvend advies te vragen zodat je niet voor onvoorziene verassingen komt te staan.