Kiezen voor een hybride aandrijving.

12 juni 2024

Voor wie een conventionele of elektrische aandrijving op zich zelf niet genoeg is, is er altijd nog een hybride oplossing. Een hybride aandrijving houdt eigenlijk in dat een boot beschikt over zowel een elektrische aandrijving als een benzine- of dieselmotor. Hierdoor kan men profiteren van de voordelen van beide soorten aandrijvingen.

Voor wie is hybride varen geschikt?

Hybride varen is geschikt voor iedereen, maar niet voor elke boot. Om hybride te kunnen varen moet naast de huidige motor ergens op de boot een tweede (elektrische) motor geïnstalleerd kunnen worden. Hier lees je verderop in het artikel meer over.

Maar waarom dan niet volledig elektrisch?

Wij hoorden het jou al denken. Veel booteigenaren die hun huidige aandrijving willen behouden doen dit omdat ze regelmatig meerdaagse tochten maken en/of hard willen kunnen varen. Hard varen, als in speedboot hard, is met een elektrische aandrijving mogelijk maar bovenal niet praktisch, zuinig en zonder gigantisch accupakket ook maar voor korte duur.

Meerdaagse tochten waarbij je niet zeker bent van oplaadmogelijkheden zijn een grote uitdaging met enkel een elektrische aandrijving. De elektrische aandrijving en het bijhorende accupakket stellen we bij Nova Watersport over het algemeen zo samen dat er van een volledige dag op het water genoten kan worden. Op aanvraag kunnen we dit natuurlijk bijstellen naar de vaarwensen van de booteigenaar. Maar wanneer de vaarwens is om regelmatig meerdaagse tochten te varen of zelfs als vakantie rond te varen, dan adviseren wij voorlopig nog voor een conventionele aandrijving.

Kan er een hybride aandrijving in mijn boot?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren waarbij de (soort) ruimte de grootste factor is.Er moet namelijk een extra motor geplaatst worden in plaats van het vervangen van de huidige motor. Er komt dus geen ruimte vrij. Afhankelijk van de soort elektrische aandrijving zijn er verschillende mogelijkheden en beperkingen bij de installatie ervan.

Buitenboordmotor
Wanneer het mogelijk is om een elektrische buitenboordmotor achter de boot te hangen is dit samen met de Pod de meest ruimtebesparende en makkelijke optie voor het hybride uitvoeren van je boot. De enige ruimte die in de boot beschikbaar moet zijn is de ruimte voor het accupakket. 

Binnenboordmotor
Een binnenboordmotor wordt doorgaans voor, achter of naast de huidige motor geplaatst. Door middel van verschillende constructies kan de tweede motor dan aangesloten worden op dezelfde schroefas. Motorruimtes zijn vaak krap, dus hier zit vaak een grote uitdaging in. Passen, meten en maatwerk zijn een must, maar in onze werkplaats weten we met creatieve oplossingen bijna elke wens te tacklen. Een bijhorend accupakket dient dan nog onder de vloer, banken of andere ruimtes geïnstalleerd te worden.

Pod
Een Pod is een buitenboordmotor die niet achter maar onder de boot hangt. Een platte plek aan de onderkant van het schip is hiervoor wel een must. Althans, er zijn natuurlijk altijd creatieve oplossingen te vinden, maar dit maakt het werk een stuk lastiger. Het bijhorende accupakket dient uiteraard wel in de boot geplaatst te worden. De Pod is hiermee ook de meest ruimtebesparende oplossing voor een hybride aandrijving.

Leuke tip: Door te kiezen voor twee Pods en deze naast en ver genoeg uit elkaar te plaatsen kan de boot heel makkelijk om zijn as draaien. Beide pods kunnen namelijk apart worden bestuurd. Door achteruit, maar ook vooruit gas te geven draait de boot om zijn as.

Wat is de beste hybride oplossing?

De beste hybride oplossing is volledig afhankelijk van je vaarwensen en zoals je hierboven hebt kunnen lezen; van de eigenschappen van je boot. Afhankelijk van de mogelijkheden en hoe dominant je je elektrische aandrijving wilt gaan gebruiken ten opzichte van je andere motor stel je jouw elektrische, of beter gezegd ‘hybride’, aandrijving samen. 

Hoe kies ik mijn hybride aandrijving?

– Stap één is het bepalen van de mogelijkheden aan de hand van de ruimte en eigenschappen van de boot. 
– Stap twee is het bepalen van je vaarwensen; hoe en voor hoe lang wil jij je hybride aandrijving gaan gebruiken? En wat is je vaargebied?
– Stap drie is dan het kiezen van de aandrijving aan de hand van bovenstaande antwoorden.
– Tot slot wordt dan het accupakket samengesteld. De grootte van dit pakket bepaalt hoe lang je elektrisch kan varen zonder tussendoor op te laden. 

Doorgaans stellen wij accupakketten samen waarmee iemand een volledige dag zorgeloos op het water kan genieten. Echter heeft iemand die de elektrische aandrijving slechts wilt gebruiken om een uurtje of twee door Amsterdam te varen niet zo’n groot accupakket nodig. Zeker niet als voor het andere vaargebruik gewoon de dieselmotor gebruikt wordt.

Wat kost een hybride aandrijving?

Op onze website en in de webshop vind je verschillende ‘elektrisch varen pakketten’. Klik hier eens doorheen om een beeld te krijgen van de prijzen en de mogelijkheden. Ook kan je ervoor kiezen om deze pakketten door ons in te laten bouwen. Je krijgt dan meteen de meerprijs te zien inclusief de arbeid. Voor vragen of een compleet advies op maat neem je contact met ons op!

Kortom; een hybride oplossing is er voor iedereen. Maar welke .. dat is afhankelijk van jouw boot en vaarwensen. Wij helpen jou graag met het maken van de juiste keuze. Neem vrijblijvend contact met ons op en vergeet niet te kijken tussen onze elektrisch varen pakketten voor een completer beeld van de mogelijkheden.