De gemeente Amsterdam is al jaren bezig met het promoten van elektrisch varen, voor zowel de pleziervaart als de rondvaartboten. We schreven eerder al over de geldende regels voor elektrische vaartuigen in Amsterdam. Maar de gemeente neemt de volgende stap in de richting van een uitstootvrije vaart in Amsterdam. Wat houden de regels precies in? Je leest het in het onderstaande blog.
Wat houdt de nieuwe maatregel in?
Vanaf 1 april 2025 worden vervuilende pleziervaartuigen geweerd uit het centrum van Amsterdam. Alleen boten die worden aangedreven door elektriciteit, waterstof of spierkracht mogen daar dan nog varen. Dit geldt enkel voor de boten zonder geldig vignet.
Waarom voert Amsterdam deze regel in?
De gemeente wil de luchtkwaliteit verbeteren en geluidsoverlast verminderen die wordt veroorzaakt door diesel- en benzinemotoren. Eerder gaf de gemeente bijvoorbeeld al korting op ligplaatsen voor elektrische boten, om zo het elektrisch varen te promoten.
Voor welk gebied geldt de uitstootvrije zone?
De maatregel geldt voor het volledige centrum, inclusief de Singelgracht.
Wat wordt er naast deze maatregel gedaan om elektrisch varen te stimuleren?
Elektrisch varen vereist ook de juiste laadinfrastructuur. Daarom breidt Amsterdam het aantal oplaadpunten voor elektrische boten uit. Momenteel zijn er (slechts) 22 laadpunten, maar binnen twee jaar komen daar 300 bij. Deze laadpunten zijn dan beschikbaar voor mensen met een vignet. Uiteindelijk kunnen er maximaal 2500 laadpunten in de stad komen.
Zijn er uitzonderingen op de nieuwe regels of geldt de regel voor iedereen?
Ja, zoals bij veel beleidsregels zijn er ook hier enkele uitzonderingen:
– Boten op fossiele brandstof mogen nog wel gebruikmaken van de belangrijkste doorgaande vaarroutes.
– Er geldt een overgangsperiode voor bepaalde boten.
Hoe lang mogen booteigenaren met een vignet nog in de grachten varen?
Booteigenaren met een ligplaats en een geldig vignet mogen tot 2030 door de grachten blijven varen met een niet-elektrisch aangedreven boot. Wie nog geen vignet heeft, kan er tot 1 april 2025 een aanschaffen, dat dan geldig is tot 2028.
Wat gebeurt er met historisch varend erfgoed?
Oude schepen zijn voorlopig vrijgesteld en mogen zeker tot 2030 door het centrum blijven varen.
Welke regels gelden er voor rondvaartboten en transportvaartuigen?
Sinds dit jaar moeten rondvaartboten uitstootvrij zijn, behalve als hun vergunning pas in 2026 afloopt. Transportvaartuigen moeten sinds 1 januari 2025 al volledig uitstootvrij zijn op het Amsterdamse binnenwater.
Nova Watersport is gespecialiseerd in elektrisch varen. We bieden onze klanten al jaren hoogwaardige ombouw van diesel- en benzine-aandrijvingen aan. Daarvoor hebben we allerlei pakketten in onze webshop. Ook zien we veel watersporters kiezen voor hybride aandrijvingen. Naast onze ombouwservice, bieden we ook een eigen elektrische sloepenlijn en verkopen we regelmatig elektrische occasions.